"Problémová" Kladina

09.11.2010 17:58

Když jsem stavěla na tréninku ve středu (3. 11.) TUTO sekvenci, tušila jsem, že nás možná potká problém. Ať už jsem byla na jakýchkoli závodech vždy se našel nějaký pes, dokonce i rychlá bordera, který měl problém překonat kladinu, když páníček neběžel hned vedle. A taky se tak stalo. Nemyslím teď nějaké rozlišovačky nebo tak něco. Myslím pouze vzdálenost psovoda od psa.

Na obrázku je dobře vidět umístění tunelu a řekla bych, že by to mohlo fungovat skoro u jakéhokoli psa. Samozřejmě je myšleno, že psovod půjde po levé straně (na pravou ruku). Při prvních pokusech, se tunel vystrčí jen hodně málo a nedávala bych ho rozhodně k nástupce, dala bych ho až k první "noze" kladiny. Aby psovod stále byl se psem při vybíhání kladiny a poté musel udělat jen minimální oblouček. Postupně, čím více se tunel vystrkuje, by si psovod měl dávat od psa větší rozestup. Při vybíhání nestát hned vedle, aby psa při vyhýbání tunelu nestrhl k sobě a pes tudíž neměl tendenci seskočit. Důležitou věcí při tomto cvičení je na psa nespěchat a do ničeho ho netlačit. Pokud by byl problém s náběhem na kladinu, kvůli tunelu vedle (psa by tunel lákal více než kladina) neváhala bych a díru sklonila k zemi. V této fázi učení to není moc důležité. Tunel tvoří jen "překážku" pro psovoda. V poslední fázi by pro psa nemělo být problémem překonat kladinu, ať už si tam budete dělat cokoli, i když se někde zdržíte nebo budete dělat hodně velký oblouk kolem tunelu. Přeji všem mnoho úspěchů v tréninku tohoto problému.

Jestli by o to někdo stál, mohla by se natočit video dokumentace, aby bylo všechno dobře vidět. V případě zájmu můžete napsat do Návštěvní knihy nebo mně na e-mail.